Registrace

Novinka: Hlídač varné desky Hager chrání proti požáru v kuchyni

Věděli jste, že kolem 40% požárů v domácnostech propuká v kuchyni? A zdaleka ne všechny kvůli připálení připravovaných pokrmů – ještě častější je vznícení předmětů poblíž varné desky; nákupních tašek, utěrek nebo plastových kuchyňských pomocníků. A právě proto pro vás máme spolehlivého hlídače! Ne, nebudeme vám pořizovat psa – v kuchyni vás mnohem lépe ochrání nový hlídač varné desky Hager. Tato absolutní novinka na českém trhu automaticky odpojí elektrický sporák nebo varnou desku v případě nebezpečí vzniku požáru. Hrozící požár detekuje tak, že buďto zachytí v prostoru varné desky příliš vysokou teplotu nebo podezřelý pohyb.

Toto malé chytré zařízení se skládá ze dvou částí: senzorická jednotka s tepelnými a optickými senzory se upevňuje nad varnou desku, zatímco řídicí jednotka může být instalována na stěně za varnou deskou nebo na podlaze za sporákem. Princip fungování hlídače varné desky je jednoduchý a přitom maximálně spolehlivý: Senzorická jednotka nad varnou deskou neustále monitoruje a vyhodnocuje teplotu a pohyby v okolí varné desky. Pokud detekuje náhlý nárůst teploty nebo neobvyklý pohyb – např. pomalý pohyb po varné desce nebo pád hrnce na zem – vyhlásí poplach. Zahájí optickou signalizaci blikající červenou LED diodou a zároveň informace o poplachu předá radiofrekvenčním signálem do řídicí jednotky. V této chvíli má ještě kuchař či kuchařka možnost stiskem potvrzovacího tlačítka poplach zrušit, protože má situaci v kuchyni pod kontrolou. Pokud ale poplach není stiskem tlačítka odvolán, odpojí řídicí jednotka napájení sporáku, což zabrání požáru vypuknout nebo jej alespoň dále nepřiživuje.
Řídicí jednotka může být přes druhý vstup dodatečně propojena s až čtyřmi senzory zaplavení, což je další novinka v portfoliu Hager. Tyto senzory je vhodné umístit pod dřezem, v blízkosti myčky, pračky nebo na jiných místech, kde hrozí únik vody. Pokud toto čidlo přijde do styku s vodou, spustí alarm: V tomto případě vydává hlasitý zvukový signál a senzorická jednotka se rozbliká varovným LED signálem modré barvy.

Další užitečnou funkcí hlídače varné desky je dětská pojistka – sporák tak nemůže být zapnut dětmi v době, kdy se nevaří. I z tohoto důvodu nachází uplatnění v místech, dne se děti častěji pohybují… nejen v domácnostech, ale i ve školkách, jeslích, domech dětí a mládeže nebo místech pro dětské skupiny. Ale nejen děti si zaslouží zvláštní ochranu – hlídač varné desky i senzor zaplavení se může stát nepostradatelným pomocníkem pro starší lidi… I díky takovýmto pozorným hlídačům mohou být starší lidé déle soběstační a žít ve své vlastní domácnosti – protože pokud by někdy na něco zapomněli nebo se jim přihodila menší nehoda, bodyguardi na hrozící problém včas a důrazně upozorní.

Hlídač varné desky Hager funguje se všemi běžně dostupnými elektrickými sporáky a varnými deskami. Obrovskou výhodou hlídače varné desky a senzorů zaplavení Hager je možnost jejich zapojení do systémů ve standardu KNX – a to jak drátových, tak i bezdrátových. Informace o vyhlášeném poplachu mohou být přes KNX sběrnici zasílány např. do chytrých telefonů. Co si o hlídači varné desky myslí redakce portálu elektrika.cz