Registrace

RCBO3, RCBO4
Proudové chrániče s nadproudovou ochranou

Méně je někdy více, a to platí i uvnitř rozvaděče. Dokonalým ztělesněním této myšlenky jsou dva nové typy proudových chráničů s nadproudovou ochranou Hager.
Chráničový blok RCBO3 je určený pro bytovou výstavbu, kdy současně v jednom přístroji kombinuje tři jednopólové jističe a čtyřpólový proudový chránič. Potřebám komerční výstavby zase vychází vstříc proudové chrániče s nadproudovou ochranou pro všechny čtyři póly. Obě řešení jsou vynikajícím prostředkem k ochraně proti úrazu elektrickým proudem v souladu s požadavky normy ČSN 33 2000-4-41-ed.3.

Jedinečné řešení v oblasti chráničů s nadproudovou ochranou

Používání proudových chráničů (RCD) s jmenovitým reziduálním proudem IΔN ≤ 30mA je v normálním provozu uznáváno jako doplňková ochrana před úrazem elektrickým proudem, selžou-li jiná ochranná opatření nebo není-li uživatel pečlivý. Používání takových ochranných zařízení není uznáváno jako jediný prostředek ochrany a nevylučuje nutnost použití ochranných opatření k základní a doplňkové ochraně podle normy 33 2000-4-41 ed. 3 odst. 415.1.2.

Přístroj RCBO3 z portfolia Hager zajišťuje sjednocení obou funkcí – tzn. základní a doplňkové ochrany – do jednoho zařízení. Díky tomu, že jsou obě funkce kombinovány v jednom zařízení, jsou výdaje na montážní práce výrazně sníženy. Proudové chrániče s nadproudovou ochranou vypínají jak fázový, tak i nulový pól v případě výpadku. Toto je obzvláště důležité v případě unikajících proudů a výrazně se tak zvyšuje bezpečnost uživatelů. Díky řešení používanému v chráničových blocích RCBO3 dodatečně zvyšujete bezpečnost instalace.

Jedinečný koncept přístroje umožňuje vypnutí obvodu, ve kterém došlo ke zkratu nebo k přetížení. Kompaktní konstrukce přístroje dokáže zvýšit přehlednost zapojení ochran v instalaci. Rovněž se tím velmi usnadňuje diagnostika a řešení případných problémů.

Chráničový blok s nadproudovou ochranou, 3x1P + N

Kombinace jističů a proudových chráničů je nejvíce používaným řešením, zejména v bytových rozvodech a malých distribučních systémech. Systém se kterým přichází společnost Hager vám umožňuje toto provést efektivně a elegantně. Nové chráničové bloky RCBO3 kombinují tři samostatné jednopólové jističe 1P+N a čtyřpólový proudový chránič v jednom přístroji. Jedinečnost tohoto řešení současně zajišťuje symetrii fázového zatížení. Díky tomuto kompaktnímu řešení lze ušetřit v rozvaděči nemálo místa pro instalaci ostatních komponentů.

Rychlá instalace

Jednoznačné rozdělení fázových a nulových pólů umožňuje snadné a čitelné provedení připojení uvnitř rozvaděče. Použití bezšroubových svorek typu QuickConnect výrazně šetří čas potřebný pro instalaci. Jedná se o vynikající řešení, obzvláště pro elektrické instalace v bytových rozvodech.

4-pólový proudový chránič s nadproudovou ochranou

Tato malá revoluce pro instalace v bytové výstavbě nalézá své uplatnění také ve veřejných budovách. Portfolio Hager bylo se čtyřpólovými chrániči RCBO4 rozšířeno i na tyto typy aplikací. Nejdůležitějším funkčním znakem nové řady je nadproudová ochrana, která je zajišťována jak pro fázové, tak i pro nulové póly. Jedná se o řešení určené pro instalace napájející třífázová zařízení, např. motory ve vzduchotechnice. Aplikace tohoto typu ochrany lze také úspěšně přenést do domácích aplikací, jako jsou např. elektrická kamna, pohony pro brány nebo jiná domácí zařízení.

Dobře navrhnuté

Volbou výrobků RCBO3 a RCBO4 používáte nejkompaktnější řešení pro distribuci elektrické energie na trhu. Současně je maximálně zřejmé zapojení produktů v rozvaděči, což přispívá ke snazší identifikaci případného problému v instalaci a jeho následného odstranění.

QuickConnect – systém rychlého bezšroubového připojení Hager

Připojení pomocí pružinových svorek namísto šroubových spojů - QuickConnect při instalaci ušetří až 40% času ve srovnání se šroubovými svorkami. Další výhodou je udržení konstantního tlaku spojovacích prvků, který umožňuje dosažení nejlepšího kontaktu mezi prvky distribuce elektrické energie. Díky této funkčnosti systému připojení QuickConnect dosáhnete vyšší úrovně bezpečnosti a eliminujete riziko vzniku elektrického oblouku u připojovacích svorek.