Registrace
Filtr referencí
  • Typ stavby

  • Produktové skupiny

 

Reference

Pod značku Hager patří i značky berker, lumina, electraplan a tehalit. Toto široké portfolio, které tvoří kompletní systém, umožňuje montážním firmám realizovat elektrickou instalaci pomocí komponentů od jednoho dodavatele. Všechny výrobky našich značek nacházejí praktické využití po celé Evropě. Přesvědčte se sami!

Usedlost na Šumavě

Citlivá rekonstrukce uprostřed šumavské přírody

Popis

Usedlost v Jelenském údolí z konce 19 století byla již v téměř dezolátním stavu. Zachránit tento historický objekt, navíc při dodržení všech pravidel pro výstavbu v národním parku, to byl úkol pro architektku Olgu Frydeckou a designérku Šárku Martínkovou Špačkovou ze studia Gens.
Investor, který dům koupil po několika necitlivých rekonstrukcích a ve zcela nevyhovujícím stavu, si přál navázat na tradici zdejších venkovských stavení, mít maximální kontakt s přírodou i dostatek soukromí. A také komfort odpovídající současným požadavkům na bydlení.
„Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt. Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení,“ popisují architektky, kterým se podařilo zachovat původní funkční prvky.
V přízemí a suterénu použily autorky z praktických důvodů šedočernou kamennou dlažbu, v ložnicích pak palubky v postaršeném dubu. Dveře a většina atypického nábytku byly vyrobené z dubového masivu. Obývací prostor působí vzdušně a velkoryse. Do centrální místnosti byl umístěn průhledový krb, obložený antracitovými kachlemi. Koupelny architektky řešily konzervativně, s odkazem na historizující styl. V koupelně v přízemí najdete vyzděný sprchový kout, osově umístěnou vanu s výhledem do krajiny a atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou. Sauna a ochlazovací káď se sprchou jsou v suterénu. Díky okolnímu svažitému terénu mají majitelé i v této části domu k dispozici kontakt s exteriérem a možnost přímého výstupu.
Historické atmosféře objektu a poctivým použitým materiálů odpovídají i spínací a ovládací prvky. Autorky zvolily retro porcelánové otočné vypínače Berker Serie 1930 Porzellan Made by Rosenthal, které dokonale podtrhují atmosféru objektu z konce 19. a počátku 20. století.
Projekt stavby v Jelenském údolí zvítězil v kategorii Rekonstrukce v soutěži Interiér roku 2016, kterou pořádá Institut bytového designu.

Použité produkty:

  • Berker Serie 1930 Porzellan Made by Rosenthal, bílý porcelán

Produkty