Registrace
Filtr referencí
  • Typ stavby

  • Produktové skupiny

 

Reference

Pod značku Hager patří i značky berker, lumina, electraplan a tehalit. Toto široké portfolio, které tvoří kompletní systém, umožňuje montážním firmám realizovat elektrickou instalaci pomocí komponentů od jednoho dodavatele. Všechny výrobky našich značek nacházejí praktické využití po celé Evropě. Přesvědčte se sami!

Výrazné akcenty mosazi v bytě pro mladou studentku

V kompletně zrekonstruovaném bytovém domě Na Švihance na pražských Vinohradech vytvořila designérka Ing. Iva Hájková vzdušný byt přizpůsobený na míru potřebám mladé dámy, která do Prahy přichází za studiem. Byt v podkroví secesního domu je plný světla a odstínů mosazi, navíc velice citlivě a nápaditě kombinuje nový na míru vyrobený nábytek, zajímavá svítidla, retro otočné vypínače a staré pozoruhodné artefakty.

Popis

Bytový dům Na Švihance je situován v jedné z nejkrásnějších vinohradských ulic. Rezidence vznikla pečlivou rekonstrukcí půvabného secesního domu z roku 1908. Stojí v místě bývalých vinic na rohu ulice, která je pojmenována po usedlosti Švihanka, jež se počátkem 20. století stala součástí Riegrových sadů. Dnes ulici zdobí upravené secesní domy a široké chodníky lemují sakury, které se každé jaro zbarví do růžových odstínů a v létě vrhají příjemný stín.

Více než 100 let starý dům byl v roce 2019 kompletně zrekonstruován: dostal novou fasádu, střechu, prosklený výtah, stoupací i elektrické rozvody a plynovou kotelnu. Při rekonstrukci byl kladen velký důraz na reprezentativní vzhled společných prostor - především honosné vstupní chodby, jež osvětlují křišťálové lustry. Vzdušné byty s velkorysým prostorovým uspořádáním jsou plné světla. Součástí většiny z nich je balkon a některé mají též prosklené arkýře.

Jeden z podkrovních bytů kompletně vybavila Iva Hájková ve spolupráci s Katrin Grund, majitelkou designového obchodu Monobrand. Investoři nechali designérce volnou ruku a na celkovém výsledku je to poznat. Byt působí i přes poměrně malou velikost celkově velkorysým a čistým dojem, především díky uschování vybraného zařízení (např. americké lednice) v na míru vytvořených vestavěných stěnách a skříních. Jako červená nit se bytem táhnou mosazné kovové prvky a odlesky. Na první pohled upoutá především stará repasovaná mosazná postel, která vévodí ložnici. Nepřehlédnutelný je i barový pult v tomtéž mosazném odstínu, který odděluje kuchyň od obývací části. „Mosazná postel je sama o sobě naprostý skvost, který si zasloužil podpořit v interiéru dalšími prvky ve zlatavých odstínech,“ vysvětluje Iva Hájková. „V bytě můžete najít celou řadu svítidel a vysoce kvalitního kování, které akcentují barvu mosazi a dotvářejí tak harmonický celek s výraznými prvky, jakými jsou postel a barový pult,“ dodává Katrin Grund. Samostatnou kapitolou se stal i výběr vypínačů. Po zralé úvaze designérky volba nakonec padla na kulaté vypínače a zásuvky berker serie glas od společnosti Hager. „Secesní dům nám sice původně asocioval použití retro otočných vypínačů z pravého porcelánu, ale tato volba nám nešla dohromady s mladou studentkou. Takže nakonec vyhrály sice kulaté, ale modernější přístroje berker serie glas. A s interiérem si rozumí perfektně – skvěle jej doplňují, aniž by na sebe strhávaly přemíru pozornosti,“ uzavírá Katrin Grund. Celkovou dispozici a nadčasovost zařízení bytu prověří čas: byt má ambice stát se postupem času ze studentského budoáru třeba i prvním útočištěm pro mladou rodinu.

Foto: Juliana Vlčková

Použité produkty: vypínače a zásuvky berker serie glas

Produkty