Registrace
Filtr referencí
  • Typ stavby

  • Produktové skupiny

 

Reference

Pod značku Hager patří i značky berker, lumina, electraplan a tehalit. Toto široké portfolio, které tvoří kompletní systém, umožňuje montážním firmám realizovat elektrickou instalaci pomocí komponentů od jednoho dodavatele. Všechny výrobky našich značek nacházejí praktické využití po celé Evropě. Přesvědčte se sami!

Harmonie neutrálních barev v bytě na Vinohradech

Pod taktovkou architektonického studia SMLXL vznikl unikátní byt na pražských Vinohradech, jemuž vévodí neutrální barvy v kombinaci s moderními materiály. Celkovou atmosféru prostoru dotvářejí jedinečné bytové doplňky - designová světla, vypínače berker i zrcadla rozlišných geometrických tvarů působí v prostoru jako nevšední umělecká díla. Nápaditá kombinace rozličných vzorů, materiálů a textur dodává prostoru nádech hravosti, zatímco díky odvážnému využití tmavých barev na stropech a stěnách působí byt neotřele luxusním dojmem.

Popis

Vinohradský byt pro mladou rodinu vznikl spojením dvou menších bytových jednotek. Celá dispozice tedy musela být kompletně změněna a z původních stavebních prvků zůstala zachována pouze okna. Při výběru podlahy architekti vycházeli z původních parket, na které lze ve vinohradských bytech narazit často, ovšem zvětšili jejich rozměr a pohráli si s atypickou skladbou. Dřevo bylo jako podlahová krytina použito kromě chodby a koupelen na celé ploše bytu.

Ve vstupní hale upoutá na první pohled pozornost příchozích betonová stěrka, která je ozvláštněna zlatou linkou, aby ještě více korespondovala s atmosférou starého pražského bytu. Šedou stěrku pak doplňuje dřevěná vestavná skříň s atypicky profilovanými dveřmi. Díky této profilaci zanikají spáry mezi dveřmi a skříň tak působí jako obklad stěny. Ačkoliv strop ve vstupní hale musel být kvůli technologiím hodně snížený, architekti na něho ještě odvážně použili černou výmalbu. A výsledek působí impozantně! „Chtěli jsme docílit zajímavějšího efektu při přechodu z haly do hlavního obytného prostoru, který nyní působí ještě větším a světlejším dojmem,“ vysvětluje architektka Klára Valová. „Vstupní hala se použitím černé výmalby na stropě naopak ještě více zútulnila,“ dodává Klára Valová.

Stěny i strop v hlavní obytné části jsou pokryty jemnou stěrkou, která se strukturou podobá staré omítce. Vše je pak doplněno ještě o fabiony, které tvoří nenápadné zajímavé prvky na stěnách. Velkou část hlavního obytného prostoru zabírá velkoryse pojatá kuchyně, která byla pro klienta nejdůležitějším prvkem. Bude často používaná a proto je plně vybavena veškerými spotřebiči a disponuje rovněž dostatečně velkou pracovní plochou. Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku v hliníková dvířka a část kamennou. Vysoké kuchyňské skříně jsou uloženy v nice a jejich dvířka přecházejí v obklad stěny, který navazuje na obklad ve vstupní hale. Nika na drobné spotřebiče s další pracovní plochou se dá zavřít a celá tato část kuchyně je pak kompaktní a tvoří tmavě šedivý box, ve kterém je skryta i toaleta a dveře do šatny. Ty jsou ve stejné profilaci jako repliky původních dveří do dalších pokojů. Protože klient rád a často vaří, dalším jeho požadavkem bylo zakomponovat do prostoru velký jídelní stůl pro 10 lidí. Architekti zvolili artefakt z jednolitého kusu dřeva. Volba padla na dub, který byl poté namořen do tmavší barvy. Podnož stolu z hrubé oceli opět představuje nápadité a atypické řešení.

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem, zrcadlovou komodou a několika dalšími zrcadlovými prvky: několika otočnými kulatými zlatými zrcadly v prostoru a nadto jedním velkým ocelovým zrcadlem opřeným o stěnu. Tato stěna je obložena ocelovými pláty, které byly použity i jako obklad za postelí. S šatnou a ložnicí sousedí koupelna, oddělena pouze sklem. To je opatřeno folií s ombre efektem, aby do koupelny nebylo až tolik vidět, ale zároveň aby zůstala opticky propojena s okolními místnostmi. Část stropu, která musela být kvůli technologiím a překladu o dost snížena, architekti obložili keramickou dlažbou a ještě opticky zdůraznili LED pásky. Původně nechtěný blok se tak stal zajímavým prvkem koupelny. Atypické volně stojící dvojumyvadlo vyrobené z corianu doplňují opět zlatá kulatá zrcadla – prvek, se kterým jsme se setkali již v šatně. V jinak tmavě laděné koupelně se pak tento bílý prvek společně s volně stojící vanou stává optickou dominantou celého prostoru. Vana stojí uprostřed místnosti a od sprchového koutu je oddělena šedým sklem nepravidelného tvaru. Veškeré úložné prostory v koupelně jsou pak skryté ve vestavné skříni obložené rovněž keramickým obkladem. Tím se skříň stává součástí stěny a nijak z ní nevystupuje a neruší.

Zvláštní část bytu je vyčleněna dětem. K dětským pokojům přiléhá vlastní koupelna, která je laděna do světlých tónů a doplněna tapetou s motivem velryby. V dětské koupelně dále upoutá nerez baterie ve zvláštním růžovém nádechu v kombinaci s klasickou nerezí. I zde architekti dbali na dostatek úložných prostor.

Atmosféru reprezentativního bytu v tradiční rezidenční čtvrti Vinohrady podtrhují i retro otočné vypínače z bílého porcelánu od společnosti Hager. Vypínače berker serie 1930 z pravého porcelánu z porcelánky Rosenthal ztělesňují dokonalé souznění ušlechtilého materiálu a nejvyššího řemeslného zpracování. Zatímco jejich podoba odkazuje k moderně, tak použitý materiál dává vzpomenout na dobu, která předcházela vynálezu umělých hmot. Vypínače, většinu dekorativních svítidel a i některé další solitérní bytové doplňky dodával do projektu designový obchod MONOBRAND. „Otočné vypínače berker serie 1930 z pravého porcelánu Rosenthal patří mezi mé oblíbené kousky,“ vysvětluje Katrin Grund, zakladatelka obchodu MONOBRAND. „Nejenže se svým tvarem i materiálem hlásí k interiérům klasické moderny, ale překvapivě dobře si rozumí i s minimalistickými ryze současnými interiéry. Do luxusního bytu na pražských Vinohradech svou atmosférou zapadly výtečně,“ dodává Katrin Grund. Další výrazný a netypický prvek bytu představují vnitřní okenice, které architekti použili téměř u všech oken. „Tyto vnitřní okenice slouží nejen jako plnohodnotné zastínění, ale také jako jemná a neotřelá dekorace,“ uzavírá architektka Klára Valová.


Použité produkty: vypínače a zásuvky serie 1930 made by Rosenthal

Produkty