Registrace
Filtr referencí
  • Typ stavby

  • Produktové skupiny

 

Reference

Pod značku Hager patří i značky berker, lumina, electraplan a tehalit. Toto široké portfolio, které tvoří kompletní systém, umožňuje montážním firmám realizovat elektrickou instalaci pomocí komponentů od jednoho dodavatele. Všechny výrobky našich značek nacházejí praktické využití po celé Evropě. Přesvědčte se sami!

Byt K Brno

Symfonie dřeva a betonu

Popis

Byt vznikající v novém developerském projektu v Brně byl od prvopočátku určen k pronájmu. Klient požádal o pomoc Ing. arch. Radka Sládečka již s poměrně přesnou představou o vybavení bytu a původně se jejich spolupráce měla točit spíše kolem základního návrhu uspořádání. Během spolupráce došli nakonec architekt a klient k závěru, že by bylo zajímavé navrhnout a zařídit byt bez zásadnějších omezení a nabídnout tak pronájem na nejvyšší úrovni. Díky velmi vstřícnému přístupu architektů projektu, developera i realizační firmy a v neposlední řadě klienta se architektovi Sládečkovi podařilo v rámci klientských změn zrealizovat návrh bez jakýchkoliv kompromisů.

Původní dispozice s menší vstupní chodbou a samostatnou šatnou přístupnou z ložnice byla zjednodušena. Do bytu se tak nově vstupuje přes prostornou vstupní halu s vestavěnými skříněmi a velkoplošným zrcadlem. Hlavním záměrem bylo propojit pocitově celý byt do spojeného celku. Koupelna včetně navazujících vysokých skříní kuchyňské linky je tak obložena spárovkou a působí jako materiálově odlišný prvek/hmota vložená do spojitého prostoru bytu. Celý byt také sjednocuje strop z pohledového betonu, který byl v průběhu realizace ponechán v tomto pracovním mezistádiu. Původně měl být zaomítaný. Koupelna je přirozeně osvětlena podstropním nadsvětlíkem. Tento prvek zároveň umocňuje propojení pohledového stropu, který viditelně prochází z obytného prostoru do koupelny. U nábytku jsou kombinovány bílé svislé plochy a vodorovné plochy z dubové spárovky. Na podlaze je použitý shodný materiál i formát dubových lamel, celý prostor je tak materiálově maximálně sjednocen. Pro koncové prvky elektroinstalace – vypínače a zásuvky – zvolil architekt Sládeček přístroje z řady berker R.1 od společnosti Hager, a sice v kombinaci bílá a černá dle podkladu. Architekt záměrně osadil přístroje do vícenásobných rámečků, viditelné zásuvky volil s víčkem. Tyto sestavy ve výsledku působí velice čistě a podstatným způsobem dotváří náladu bytu. „Vypínače a zásuvky v dnešní době neslouží jen jako funkční prvky, ale také jako rozhodující detaily, které propojují celkový koncept budovy a dotvářejí konečný dojem z interiéru,“ vysvětluje Thomas Grund, generální ředitel společnosti Hager Electro v České republice. „Vypínače berker R.1 na první pohled poznáte podle kruhové klapky uprostřed čtvercového rámečku. Jednoduchost tvaru vyvažují zajímavé materiály, ve kterých jsou spínače v této řadě dostupné – od vysoce kvalitního plastu a skla až po beton, různé druhy kovů nebo třeba barevný akryl. S těmito vypínači slavíme u architektů úspěch po celém světě,“ dodává Thomas Grund.

Realizace Byt K od Ing. arch. Radka Sládečka byla nominována do soutěžní přehlídky Interiér roku, kterou vyhlašuje Institut bytového designu. V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty (doma i v zahraničí). Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, veřejných prostor, hotelů nebo restaurací, ale také působit prostřednictvím erudovaného názoru odborné poroty na širokou veřejnost - přinášet inspiraci a nastolovat trendy. Výsledky budou oznámeny na mezinárodním kongresu o bydlení Living Forum.

Architekt: Ing. Arch. Radek Sládeček

Použité produkty: vypínače a zásuvky serie R.1, bílý a černý plast

Produkty