Registrace
Filtr referencí
  • Typ stavby

  • Produktové skupiny

 

Reference

Pod značku Hager patří i značky berker, lumina, electraplan a tehalit. Toto široké portfolio, které tvoří kompletní systém, umožňuje montážním firmám realizovat elektrickou instalaci pomocí komponentů od jednoho dodavatele. Všechny výrobky našich značek nacházejí praktické využití po celé Evropě. Přesvědčte se sami!

Otočné vypínače berker součástí jedinečné vítězné realizace soutěže Interiér roku 2020

Velkorysý mezonetový byt s terasou se rozprostírá přes dvě patra novostavby domu V Obecním dvoře na pražském Josefově. Již samotná lokalita dodává stavbě jedinečného genia loci: křivolaké uličky židovského města, kam Jaroslav Foglar umístil svá legendární Stínadla, tajemné dvorky a průchody, jež dodnes jitří fantazii. Impozantní je i celková velikost bytu – 346m2 plus 160m2 terasy. A v neposlední řadě nekonvenční majitelé milující umění. Architekt a designér Rudolf Netík ze studia RN architektonický ateliér si těžko mohl vysnít příznivější výchozí pozici. Své šance se zhostil na jedničku, o čemž svědčí cena pro absolutního vítěze soutěže Interiér roku 2020.

Popis

„Dům od Ricarda Boffila je úžasně zasazený do prostředí a je to skutečně špičková moderní architektura, citlivá a přesto bez kompromisů. Říkává se, že nejkrásnější fáze stavby povedeného domu je hrubá stavba. A jelikož prostor jsme přebírali ve stavu shell & core, rozhodl jsem se tuto krásu zachovat,“ vysvětluje Rudolf Netík. Nápad na přiznání surových stropů, podlah a neomítnutých zdí se naštěstí majitelům zalíbil. Sliboval zajímavý kontrast s jejich uměleckými artefakty, které do výsledného efektu interiéru významně promlouvají.

První patro bytu plní společenskou funkci – představuje jeden velký obývací prostor se vstupní halou, kuchyní, jídelnou, čtenářským koutkem a knihovnou. Skrývá však i tajnou místnost – pánskou pracovnu s další knihovnou, biliárem a starožitným stolem. Utajený svět pro pána domu. Druhé patro patří výhradně majitelům, je rozděleno na pánské a dámské „křídlo“ a ukrývá prostory pro relaxaci, očistu i odpočinek. Byt nepřestává překvapovat v každém zákoutí. Jedním z nejvýraznějších prvků, který v interiéru působí téměř jako socha, je točité schodiště oranžové barvy, spojující spodní společenské patro se soukromými prostorami a ložnicemi v patře druhém. Pozornost poutá i klasické klavírní křídlo, velkorysá knihovna, táhnoucí se přes obě patra bytu, luxfery nahrazující klasické obložení či příčky - to aby prostor zůstal co nejvíc vzdušný, transparentní a vjem korespondoval mimo jiné se skleněnými uměleckými objekty od Václava Ciglera.

Obrovská pozornost byla v tomto bytě věnována osvětlení. Architekt Rudolf Netík se nespokojil se standardní nabídkou na trhu a navrhly osvětlení bytu na míru. Na výsledném dojmu je to velice znát. Osvětlení hraje v celém interiéru na první pohled důležitou roli. Jedním ze zajímavých momentů je například „dialog“ točitého schodiště s tvarem svítidla umístěného nad ním. Podobně stropní svítidla korespondují s tvarem klavírního křídla nebo kuchyňského ostrůvku. Dalším originálním prvkem je kulaté svítidlo velkého průměru, které de facto definuje a ohraničuje obývací prostor. Osvětlení ovládají černé otočné vypínače berker R.classic od výrobce Hager, které pro interiér Rudolfa Netíka dodával designový obchod Monobrand. „Vypínače berker r.classic dokonale zapadly do filosofie interiéru,“ vysvětluje výběr elektroinstalačních ovládacích prvků Katrin Grund, majitelka a zakladatelka obchodu Monobrand. „V zařízení interiéru se ladil každý detail a já jsem ráda, že volba padla na tyto vypínače berker r.classic. Svým kulatým tvarem a přesto vysoce moderním vzhledem také balancují na hraně starého a nového, tradice a modernismu, minulosti a současnosti, přesně jako celý byt,“ uzavírá Katrin Grund.

Do soutěže Interiér roku 2020 bylo přihlášeno rekordních 211 českých i slovenských architektů a interiérových designérů. Nebylo snadné pro odbornou porotu pod vedením architekta a designéra profesora Jiřího Pelcla vybrat ty nejlepší a opravdu výjimečné realizace. V mezinárodní porotě kromě architektů a interiérových designérů zasedly i další významné osobnosti z oblasti umění a vizuální kultury: např. designér a sochař Rony Plesl, filmová režisérka a producentka Hana Třeštíková, malíř a pedagog David Saudek nebo výtvarník Pasta Oner. Složení poroty reflektovalo cíl soutěže, a sice ohodnotit komplexně přihlášené interiéry jako multidisciplinární, nikoliv jen architektonickou disciplínu.

Na vítězném interiéru Rudolfa Netíka porota ocenila zejména respektování ducha místa pražského Josefova, s nímž interiér i přes svou modernost dokonale koresponduje. Vyzdvihla zejména fakt, že autor nepoužil sériově vyráběná svítidla, ale navrhl originální osvětlení přímo na míru prostoru. Přirozeně zkombinoval historické prvky s moderními, které interiéru dominují, a do prostoru citlivě zakomponoval umělecká díla majitelů.

Použité produkty: berker serie R.classic

Produkty