Filtr referencí
  • Typ stavby

 

Realizace v České republice

To, že elektroinstalační prvek umí být perfektním doplňkem každého interiéru dokazují právě naše referenční stavby. Ostatně, nakoukněte sami...

Usedlost na Šumavě

Citlivá rekonstrukce uprostřed šumavské přírody

Popis

Usedlost v Jelenském údolí z konce 19 století byla již v téměř dezolátním stavu. Zachránit tento historický objekt, navíc při dodržení všech pravidel pro výstavbu v národním parku, to byl úkol pro architektku Olgu Frydeckou a designérku Šárku Martínkovou Špačkovou ze studia Gens.
Investor, který dům koupil po několika necitlivých rekonstrukcích a ve zcela nevyhovujícím stavu, si přál navázat na tradici zdejších venkovských stavení, mít maximální kontakt s přírodou i dostatek soukromí. A také komfort odpovídající současným požadavkům na bydlení.
„Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt. Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení,“ popisují architektky, kterým se podařilo zachovat původní funkční prvky.
V přízemí a suterénu použily autorky z praktických důvodů šedočernou kamennou dlažbu, v ložnicích pak palubky v postaršeném dubu. Dveře a většina atypického nábytku byly vyrobené z dubového masivu. Obývací prostor působí vzdušně a velkoryse. Do centrální místnosti byl umístěn průhledový krb, obložený antracitovými kachlemi. Koupelny architektky řešily konzervativně, s odkazem na historizující styl. V koupelně v přízemí najdete vyzděný sprchový kout, osově umístěnou vanu s výhledem do krajiny a atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou. Sauna a ochlazovací káď se sprchou jsou v suterénu. Díky okolnímu svažitému terénu mají majitelé i v této části domu k dispozici kontakt s exteriérem a možnost přímého výstupu.
Historické atmosféře objektu a poctivým použitým materiálů odpovídají i spínací a ovládací prvky. Autorky zvolily retro porcelánové otočné vypínače Berker Serie 1930 Porzellan Made by Rosenthal, které dokonale podtrhují atmosféru objektu z konce 19. a počátku 20. století.
Projekt stavby v Jelenském údolí zvítězil v kategorii Rekonstrukce v soutěži Interiér roku 2016, kterou pořádá Institut bytového designu.

Použité produkty:

  • Berker Serie 1930 Porzellan Made by Rosenthal, bílý porcelán